Letnji bioskop (Prvi deo)

Letnji bioskop (Prvi deo)

Zdravo!
Pala mi je jedna ideja na pamet, a to je da vam napravim “letnji bioskop”. Tako da naredne tri nedelje (ako računamo i ovu) ću vam izbacivati po pet meni dragih filmova. Volim horor filmove i uživam u njima, kao i dramu. Što se tiče komedija, ne volim standardne komedije, retko koja komedija će mene nasmejati (ne znam da li je to do mog humora ili prosto film nije nešto bajan i sjajan, ali to sad nije ni bitno pa ćemo to ostaviti po strani). Naravno, ne volim romantične, ali znam dobre romantične drame, romantične komedije itd… Ako film nije horor ili drama, već drugog žanra i mene je oduševio to je dobar film, zaista! Ne brinite, neću vam pričati i davati predloge samo za horore, mada bih i to mogla 😉 .
S obzirom da je leto i nekako je sve opušteno, veselo, razigrano, komično.. pa ću vam predložiti ovih pet filmova “u tom fazonu”

 1. Qu’est-ce qu’on a fait au Bon Dieu? (prevod: Šta smo Bogu zgrešili?)
  – Svaki put kada gledam ovaj film mene toliko nasmeje da se smejem kao malo dete. Da, radi se o komediji! Radi se o jednoj tradicionalnoj katoličkoj porodici. Mužu i ženi koji imaju četiri ćerke. Oni su njih vaspitali tradicionalno, da “moraju” da se udaju za nekog ko je katolik, oni su njihovu udaju već zamislili.. Ali, nije uvek u životu baš kako nas roditelji uče i šta od nas očekuju, zar ne? Pa se najstarija ćerka udala za muslimana, sledeća za jevreja i treća za kineza. Kako su roditelji na to reagovali i da li im je najmlađa ćerka ispunila želju i udala se za katolika, hmm? Da li će se, posle tri svadbe sa gostima različitih vera, roditelji naći usred rasnog, nacionalnog i verskog sukoba? Pogledajte obavezno ako već niste.. ne znam šta čekate onda.
 2. Indiana Jones
  – Meni leto iz meni nepoznatog razloga ne može da prođe da ne odgledam filmski serial Indiana Jones. Zapravo, može se reći da mi je to postala i tradicija. Pustolovine, akcije i dosta smešnih scena vas čeka u ovom serijalu. Prvi Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark (srp.: Indijana Džouns i otimači izgubljenog kovčega), sledeći je Indiana Jones and the Temple of Doom (srp.: Indijana Džouns i ukleti hram), treći i možda po nekom mom skromnom mišljenju najbolji je Indiana Jones and the Last Crusade (srp.: Indijana Džouns i poslednji krstaški pohod), i četvrti ali ne najmanje bitan je Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (srp.: Indijana Džouns i kraljevstvo kristalne lobanje). Kada bih počela da vam ukratko prepričavam svaki film, bilo bi preeedugo i posle toga verovatno ne biste ni pogledali film. Zato ako volite pustolove, avanture i smah, i ukoliko već niste pogledali ni jedan film iz ovog serijala mislim da je krajnje vreme da to uradite.
 3. 20.000 Milja Pod Morem (knjiga: Žil Vern – 20.000 milja pod morem)
  – Nisam napomenula da obožavam crtane filmove. Koliko volim horor filmove, toliko i crtane filmove (ovo mi je već nasledno, u mojoj porodici s kolena na koleno se to prenosi, naravno u to ne ulaze današnji crtani filmovi). Ako ste čitali knjigu 20.000 milja pod morem, onda znate o čemu govorim. Ali nije crtani isti kao knjiga, u crtanom filmu je početak izmenjen i još par sitnica. Koliko mi je draga knjiga, toliko i ovaj crtani. Zaista, moglo bi se reći i da je jedan od mojih omiljenih možda. I definitivno mi je omiljeni lik kapetan Nemo.
 4. Pljačka Trećeg rajha
  – Nisam ljubitelj domaćih filmova, ali postoje dva naša filma koje uvek mogu da gledam i svaki put se smejem kao da gledam prvi put. Jedan od ta dva je svakako Pljačka Trećeg rajha (o drugom ću vam pričati sledeće nedelje). Film je snimljen 2004. godine. Radnja film se odvija 1941. godine, kada je Hitler počeo da osvaja Evropu. Dva “lopova” mada oni sebe ne doživljavaju kao lopovi, već elitom među svim zatvorenicima i lopovima Glavonja (Dragan Nikolić) i Kalauz (Nikola Đuričko) postali su poznati po tome šta “rade” i “čime” se bave. Koliko puta su zbog svog “posla” u bankama bili zatvoreni i koliko puta su pobegli, kroz kakve situacije su sve prolazili? Ako niste odgledali već, obavezno sad..
 5.  Tengo ganas de ti (prevod: Želim te)
  – Većina devojaka ludi za romantičnim filmovima, pa ne smem njih da zaboravim. Evo jedne romantične pričice za njih. Nastavak filma Tres metros sobre el cielo (Tri metra iznad neba), koliko mi se ne dopada film Tres metros sobre el cielo, toliko mi se dopada Tengo ganas de ti. Kada film ima nastavke ili ti delove, uvek je prvi deo najbolji.. Što se mene tiče u ovom slučaju nije baš tako. Tri metra iznad neba nisam ni pogledala ceo, patetičan mi je i previše, jedna klasična priča. Dok Želim te je više realna priča i verovatno mi se zato i više sviđa. Zato ako ste za jednu realnu romantičnu priču, obavezno ga pogledajte, ako već niste 😉

 


Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *